Warning: fread() [function.fread]: Length parameter must be greater than 0. in /mnt/ultraweb/d/de/derinet/index.php on line 63
Névadónk ·  Támogatóink ·  Dokumentumok ·  Kollégium ·  Videó ·  Vissza

Tájékozódj

© 2008 MáSzIK

Felvi.hu hírek

Belestünk egy nyílt napra
A kommunikációs, üzleti és turizmus képzések nyílt napján a szakbemutatók és próbaelőadások mellett a személyes interakció is teret kapott.


Megkezdődött a felvételi
Már lehet jelentkezni a 2012 szeptemberében induló képzésekre. A jelentkezőknek két hónapjuk van eldönteni, melyik egyetemen, főiskolán akarják kezdeni az őszi szemesztert.


Több mint hatezren jelentkeztek a februárban induló képzésekre
A 2012. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás keretében mintegy 6300-an jelentkeztek a februárban induló képzésekre. A jelentkezők több mint 80 százaléka használta a felvételi kérelem benyújtásakor az e-felvételi szolgáltatást.


Egyszerűen felvételi: itt az új Felvi magazin
A cikkekben összegyűjtöttük a jelentkezéshez kapcsolódó legfontosabb információkat legyen szó határidőkről, pontszámításról vagy a korábban végzettek elhelyezkedési lehetőségeiről.


Átgondoltam, választottam, felvételizek!
Megvan a szak, megvan az intézmény, de mi is a következő lépés? Olvass tovább és segítünk, hogy a jelentkezés biztosan simán menjen.


Segítség, felvételizem!
A felvételi döntést más-más szempontok alapján hozzuk meg, a Felvin elérhető cikkek és szolgáltatások azonban mindenkinek segíthetnek.


A karrier a felvételivel kezdődik
Karrierszolgáltatásaink segítségével feltérképezhetők a diplomázás utáni lehetőségek, amelyeket érdemes már a felvételikor figyelembe venni.

© 2008 MáSzIK

Statisztika

© 2008 MáSzIK


Iskola bemutató

Névadónk

Iskolánk névadója, Déri Miksa Bácson született, 1877-ben szerzett vízépítő-mérnöki oklevelet a Bécs-i Műegyetemen. 1878 - 1882 között a Duna és a Tisza szabályozási munkáinak tervezésével foglalkozott. Ezzel párhuzamosan elektrotechnikai tanulmányokat is folytatott.

1882-ben a Ganz-gyár mérnöke, később pedig igazgatója lett, ahol ebben az időben rendkívül tehetséges szakemberek dolgoztak együtt. Zipernowskyval közösen, még ebben az évben kidolgozott egy öngerjesztésű váltakozó áramú generátort, amelyet 1883-ban kezdtek gyártani.

1883-tól Déri Miksa Bécsben dolgozott a Ganz-gyár villamos osztályának ausztriai képviselőjeként. 1885-ben Bláthy Ottóval és Zipernowsky Károllyal megalkották a transzformátort. A kísérleti munka oroszlánrészét Déri végezte. 1889-ben megszervezte és berendezte a bécsi villamos erőművet. 1898 - 1902 között kompenzált egyenáramú gépén dolgozott.

Két év múlva megalkotta a később róla elnevezett repulziós motort. A Déri-féle repulziós motor nagy hiányt töltött be, a felvonókat ugyanis a használatban lévő egyetlen motortípussal sem tudták biztonságosan üzemeltetni. Keferendszerű motorját sorozatban gyártották és az egész világon használták.


Az iskola múltja

Intézetünk 1893 szeptemerében kezdte meg működését az Iparos Tanonciskolában, Hermann József igazgatása alatt. Az elméleti oktatást a 157 beiratkozott tanulónak 2 tanító vezette hetente 3 nap, este 6-8 óráig. 1960-ig a nyíregyházi intézet fiókiskolájaként működtünk.

Ezt követően 1968-ig önálló igazgatás mellett, egyszerre hét telephelyen folyt az oktatás. 1968 szeptemberében költöztünk az új, 10 tantermes épületbe. 1974-ben fémipari, 1984-ben építőipari, 1993-ban faipari, 1995-ben autószerelő tanműhellyel, 1982-ben 200 férőhelyes kollégiummal, 600 adagos konyhával, cukrász-üzemmel gazdagodott intézményünk. Az iskola könyvtára 12 650 kötettel és 410 olvasóval rendelkezik.

Az 1975-ös tanévtől beindult a levelezős képzés, 1990-ben a technikusképzés faipari, 1994-ben ruhaipari szakon. 1998. szeptember 1-től a Világbank-i program keretében új szakokat indítottunk. Az általunk oktatott szakok, szakmák mindíg igazodtak a kor és a lakosság igényeihez.


Az iskola jelene

Iskolánk a város külső kerületében működik, de ez nem jelenti azt, hogy ne vennénk ki részünket a város arculatának alakításában. Diákjaink adtak már egész estét betöltő irodalmi műsort, emlékeztek meg városi szinten jeles állami ünnepekről, évfordulókról. Növedékeink keze munkáját dicséri majd emberöltőkön keresztül az 1994-ben átadott református- és a napjainkban is épülő görög katolikus templom.

Ezeken kívül megszámlálhatatlan az a sok magánlakás, intézmény, aminek építésében, felújításában, berendezésében tanulóink részt vettek.

Szélesedő nemzetközi kapcsolatainkat mutatja a hollandiai Zevenaar várossal kiépített jó viszony, a nemzetközi Kolping mozgalommal való kapcsolattartásunk.

Napjaink történelméhez tartozik az a folyamatos átalakulás, amely az iskola szerkezetében ment illetve megy végbe.

Ebben a kis térségben kibontakozóban van egy nagyipari fejlődési lehetőség, ilyen a gépipar, optikai ipar, faipar és informatika, amire a szakképzés a jövőben is alapozhat, hiszen ezek a vállalatok dinamikusan fejlődnek, beruháznak és pontosan nyomon követethető a munkaerőigényük is.

Az iskola tárgyi feltételei sajnos nem mindenben adottak. A legnagyobb gondot az okozza, hogy másfélezer főre emelkedett a tanuló létszám így újabb tantermek és egy korszerű tornacsarnok építése nélkül csak délelőttös-délutános rendszerben taníthatunk.

Közösségi

© 2008 MáSzIK

Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

© 2008 MáSzIK

progeCAD.hu banner

ÚJ SZÉCHENYI TERV

Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!

Copryright © 2008-2012 Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium